V Festival Música i Lletra

Vicent Torrent i Maria Arnal protagonitzen el cartell del Festival Música i Lletra 2022

Del cant popular a l’arrel de la renovació sonora, la sisena edició del MiL ens proposa un viatge intergalàctic

Vicent Torrent, Maria Arnal i Marcel Bagès, Quimi Portet, Òscar Briz, Neus Ferri, Ana Zomeño i Pepa Cases són els noms de la sisena edició del Festival Música i Lletra, Xàtiva cançó d’autor 2022, que se celebrarà des del 20 de maig al 3 de juny. Un cartell que ens proposa un viatge intergalàctic: des d’un dels pares del cant popular valencià -en un dels poquets concerts que farà- a la música d’arrel en plena renovació sonora, passant pel pop rock més clàssic i irreverent; i des de les veus més consolidades a les figures emergents més celebrades per la crítica. Com sempre el MiL busca ser aparador de la cançó d’autor amb una comprensió oberta del gènere, perquè les persones que vinguen als concerts s’emocionen amb els artistes que ja coneixien, però s’atrevisquen també a sentir-ne de nous i a descobrir el fil que els unix. El Festival Música i Lletra està organitzat per Cultura de la Generalitat, mitjançant l’Institut Valencià de Cultura, i l’Ajuntament de Xàtiva, amb la direcció artística del músic, Feliu Ventura. Les entrades ja estan a la venta a la web del Gran Teatre de Xàtiva. (24 o 25 de març, a confirmar)

Enguany, el lema del festival és “Aspirem a l’alegria” inspirat en un aforisme de Joan Fuster que pica l’ullet a la celebració del centenari del seu naixement, tot reivindicant també la felicitat i la resiliència, idees molt presents en els treballs dels artistes del MiL 2022. L’il·lustrador resident a Xàtiva Ube Efe ha estat l’encarregat de dissenyar el cartell d’enguany que busca plasmer totes aquestes idees. L’edició torna a oferir preus populars, amb entrades anticipades a 10€, i 1€ per als menors de 12 anys acompanyats; a més, es manté inseparable de la defensa de les dones als escenaris, i com ja és marca de la casa és plataforma de llançament de nous talents. El MiL Descobreix: V certamen de Joves Cantautores/rs torna a repartir 2.700 euros en premis per a autors no editats. Les bases ja estan publicades a la web del Gran Teatre i s’accepten candidatures. L’entrega dels premis la presentarà Pepa Cases que també oferirà un concert. La gala és amb entrada lliure amb invitació.

Un festival amb veu pròpia

L’any passat el MiL va batre rècords d’assistència amb un cartell aplaudit per la crítica, amb Maria del Mar Bonet, Ferran Palau, El petit de Ca l’Eril, Núria Graham, Maria Jaume, Júlia i Caïm Riba. Una represa després de la cancel·lació de l’edició 2020 amb un missatge dedicat a les cures i a la reivindicació de la cultura pública. Abans, el 2019, el MiL portava a Xàtiva a Paco Ibañez, Miquel Gil, Clara Peya i Roger Mas, entre d’altres, i defensava la llibertat d’expressió a sobre dels escenaris amb el lema “Jo cante a la diferència”, un vers de la cantautora xilena Violeta Parra, i el cartell obra del muralista Elías Taño. El 2018, sota el lema “Sense les dones no hi ha festivals!” el MiL presentava més

dones que homes a sobre de l’escenari, caps de cartell com Joan Miquel Oliver, Alidé Sans, Pau

Alabajos o Eva Dènia. En els darrers anys, el MiL s’ha consolidat com el festival de referència de la

música d’autor a casa nostra, sempre amb exponents de diversos estils i llengües, sense perdre de vista el servei públic i propiciant un espai per al discurs crític propi de la cultura viva.