Festival Música i Lletra cançó d’autor 2021

Autora: Clara-Iris.

Maria del Mar Bonet & Borja Penalba

Divendres 28 de maig, 20:30h 

Entrades: Anticipada 10€ / Menors de 12 anys acompanyas 1€ / Dia del concert: 14€

Gran Teatre de Xàtiva

Ja fa temps que, quant els calendaris els ho permeten, comparteixen escenaris. Concert a concert la veu mallorquina ja clàssica i el guitarrista valencià han anat teixint complicitats musicals i la progressió artística de la seua col·laboració ha estat imparable. L’any 1970, Maria del Mar Bonet ja actuava al Micalet i és en aquest mateix espai on cinquanta anys després amb el guitarrista Borja Penalba han enregistrat cançons noves i composicions inèdites, tot revisant peces imprescindibles del cançoner de la mallorquina. Ara, acompanyats del percussionista Antonio Sánchez, ens presentaran a Xàtiva el seu nou disc en directe.

Júlia / Caïm Riba

Dissabte 29 de maig, 20:30h

Entrades: Anticipada 10€ / Menors de 12 anys acompanyas 1€ / Dia del concert: 14€

Claustre de Sant Domènech

 

Júlia

Estela Tormo i Lídia Vila vénen d’Alcoi i són Júlia. Les Júlia ens ofereixen un pop fresc, d’intensitats, que transita entre paisatges sonors replets de llum però també, de vegades, obscurs. Una proposta d’electrònica suau i carregada de sensibilitat i quotidianitat. A Xàtiva vénen a presentar-nos el seu darrer treball ‘Casa‘, partint del pop sintètic, han optat per l’enfocament orgànic, utilitzant objectes domèstics, útils de cuina, trossos de fusta o cristalls per a crear sons digitalitzats. Les seues veus, per altra banda, acompanyen en tot moment al visitant de la llar com en un viatge.

Caïm Riba

El músic neix a Formentera a la dècada dels 70 en un marc cultural molt important. És fill del músic Pau Riba i de Mercè Pastor, i passa la infantesa envoltat d’artistes i bohemis. D’allà, Caïm Riba ha aconseguit ser un dels grans compositors i guitarristes del nostre país. El 1996, després d’uns anys d’exercir de guitarrista amb el seu pare, crea junt amb el seu germà Pauet Riba, el grup Pastora, les cançons del qual fa més de 20 anys que sonen a tot l’estat. En el 2014 comença carrera en solitari, i al MiL ens presentarà el seu nou treball ‘Llunes de Plutó’. Un treball fresc i alegre, on reforça el so més ric i electrònic que sempre l’ha acompanyat. Tot un cant a acceptar les adversitats amb un somriure. El directe compta amb la preciosa veu de la Nadia Foutina, que contrasta molt bé amb la seua, per així aconseguir d’arribar a l’ànima de qui els escolta.

Ferran Palau & El Petit de Cal Eril

Divendres 4 de juny, 20:30h

Entrades: Anticipada 10€ / Menors de 12 anys acompanyas 1€ / Dia del concert: 14€

Claustre de Sant Domènech

 

Ferran Palau

Aquest músic escriu i descriu la seua història com un paisatge que gira a ritme tranquil, assossegat, però implacable. Igual d’implacable que la seva música. El easyloving i les cançons d’amor tornen encara més sinceres a ‘Parc’, el nou disc de Ferran Palau que ve a presentar-nos al MiL. Aquesta vegada trobarem un amor que fa una mica més, que crema una mica més fort. Un amor seduït pel minimalisme i els sintetitzadors que ens guien, a pas lent, a través de l’imaginari del músic. L’expansió accelerada de l’univers no s’explicaria sense la presència d’una misteriosa energia fosca que ningú ha pogut percebre mai.

El Petit de Cal Eril

La seua música travessa el cosmos per generar al seu voltant una força gravitacional imparable. Amb el seu darrer disc, ‘Energia fosca’, el grup s’ha consolidat com un dels noms clau de l’escena musical catalana i ha arrodonit un cicle de creixement forjat tenaçment des de la trinxera i en primera persona, amb un inusitat ritme de producció de discos i sense parar de tocar en directe. El 2021 anirà descobrint nous singles i fent concerts al mateix temps que treballa en el seu esperat nou disc. Amb Ferran Palau, compartixen concepció de so, a més d’alguns músics a l’escenari i, per això, al MiL, tocaran algunes peces conjuntament, oferint un concert molt especial.

Núria Graham & Maria Jaume

Dissabte 5 de juny, 20:30h

Entrades: Anticipada 10€ / Menors de 12 anys acompanyas 1€ / Dia del concert: 14€

Claustre de Sant Domènech

 

Núria Graham

La compositora mig irlandesa i mig catalana arriba a Xàtiva a presentar ‘Marjorie’, un àlbum exquisit en forma i contingut que va estrenar a la Sala Apolo de Barcelona penjant el cartell d’entrades exhaurides. Un recorregut màgic a través de deu cançons que, a més de commoure el públic i la premsa nacional, va conquerir l’atenció de la ràdio britànica BBC i d’un bon nombre de publicacions internacionals. L’artista va publicar el seu disc debut ‘First Tracks’ amb tan sols 16 anys. En poc més de dos anys va llançar dos treballs més i gairebé a continuació ‘Does It Ring A Bell?’, l’àlbum que l’ha posicionat en l’escena nacional com una artista imprescindible de l’folk-pop en anglès fet a casa. Graham farà a Xàtiva un concert especial al costat de Maria Jaume amb qui compartix complicitats musicals, i en sorprendran amb peces conjuntes.

Maria Jaume

El folk acústic i el pop independent en la seva accepció més íntima són els signes d’identitat de Maria Jaume, jove cantautora mallorquina que es presenta amb un grapat de cançons pròximes i sinceres, marcades per unes lletres crues i transparents, amb referents entre les grans cantautores de l’indie contemporani (Julia Jackin, Stella Donnelly, Angel Olsen) i la fecunda escena mallorquina actual. Guanyadora a la darrera edició del concurs Sona 9, al MiL presenta el seu primer àlbum, “Fins a maig no revisc”, produït per Pau Vallvé, i aplaudit per el públic.